utorak, 20. listopada 2015.

Kada baciti kozmetičke proizvode?


I najskuplja kozmetika postane opasna kada joj istekne rok trajanja
Većina smatra da su propisani rokovi trajanja kozmetičkih preparata prekratki. Imam velike sumnje prema  industriji ljepote da nas tim metodama želi potaknuti da češće kupujemo.

Svaka žena koju poznajemo ima gomile make-upa na svojim policama ili u kozmetičkim torbicama koje samo „ponekad“ koristi. U prijevodu – nikada ne koristi, ali čuva za slučaj da konačno nauči kako se pravilno koristiti njima. Iako se teško odričemo bilo koje kozmetike u koju smo uložile novac, ne smijemo zaboraviti da i ona ima svoj rok trajanja.


Oftalmolozi i dermatolozi upozoravaju da korištenje make-upa kojem je istekao rok trajanja može uzrokovati iritacije, upale i bakterijske infekcije, pogotovo ako ga dijelite s prijateljicama. Naravno, svaka žena ima drugačiji tip kože i osjetljivija koža će brže i jače reagirati na „pokvarenu“ kozmetiku.

Kako bismo umanjile mogućnost pojave nuspojava, poželjno je usvojiti ovih nekoliko navika:


  •           Kozmetiku uvijek odlagati čvrsto zatvorenu na tamnom, suhom i hladnom mjestu
  •           Oprati ruke prije svakog korištenja i upotrebe make-upa




  •       Spužvice i kistovi se moraju redovito održavati čistima (prati ih sa sapunom i vrućom vodom barem jednom mjesečno! )
                               
  •          Ne dijeliti kozmetiku s prijateljicama i ne nanositi direktno na kožu testere u trgovinama




  •      I naravno, najbolji pokazatelj isteka vijeka trajanja je svaka promjene boje, teksture i mirisa, nastajanja grudica ili kapljica ulja na površini. U tom slučaju, vrijeme je da se proizvod baci.


Za provjeru roka trajanja nekog proizvoda koliko mu daje sam proizvođač za neki proizvod potražite na proizvodu ovakav simbol. Ja prije svakog otvaranja na poleđini  upišem mjesec kad sam otvorila proizvod. Neke proizvode ako prođe datum "rok trajanja", još nekih 1-2 mjeseca koristim i pratim po njihovim svojstvima, stanju  dali služi još uvijek svrsi.






Dali se pridržavate strikno određenih uputa o roku trajanja ?
Imate li negativna iskustva?





Nema komentara:

Objavi komentar